Webinar “Teràpies respiratòries domiciliàries bàsiques

Els doctors Vicente Plaza (director de la Càtedra Inspira-UAB) i Salvador Díaz Lobato (director mèdic de Oximesa Nippon Gasos) van ser aquesta vegada els encarregats de presentar i moderar el webinar “Teràpies respiratòries domiciliàries bàsiques”, que va tenir als doctors en Pneumologia Antonio Antón i Olga Mediano com a ponents.

El primer bloc del seminari va versar sobre tres qüestions que va abordar el doctor Antón, que actualment desenvolupa la seva especialitat a Barcelona. Sobre la clínica i el diagnòstic del pacient greu amb problemes ventilatoris, Antón va destacar la importància en el mesurament dels gasos arterials i la diferencia alvèol-arterial en l’estudi de la insuficiència respiratòria. L’especialista també va afegir en aquesta part del webinar que la oximetria, mitjançant un fotodetector, és indispensable per aquesta mena de pacients, arribant a recomanar “disposar en el domicili d’un pulsioxímetre”.

L’oxigenoteràpia va ser la peça angular de la segona qüestió, teràpia indicada en pacients EPOC estables amb pO2&55mmHg o entre 55-60mmHg si associen hipertensió pulmonar, cor pulmonale, insuficiència cardíaca, arrítmies o hematòcrit major al 55%. Antón va explicar també els tres dispositius portàtils: concentradors a polsos, motxilles d’oxigen líquid i concentradors amb rodes. Finalment, l’expert va mostrar els tipus i programes existents de ventilació mecànica domiciliària, destacant que actualment el més habitual és la manera BiPAP.

La doctora Mediano per la seva part es va referir al nou consens internacional sobre les apnees obstructives del somni, que elimina el terme síndrome i proposa el concepte d’AOS. L’especialista va recomanar valorar quina influència té una somnolència diürna excessiva sobre la professió del pacient. De cara a identificar a pacients amb AOS, la doctora Mediano va parlar en la seva exposició sobre els mètodes cada vegada més simplificats que ajuden a una precisa pulsioximetria nocturna i poligrafia respiratòria en els domicilis particulars. Finalment, l’especialista que actualment desenvolupa la seva faceta a Guadalajara es va referir al dispositiu CPAP, recomanant valorar una possible intolerància per part del pacient o si aquest pateix un canvi de pes considerable.

Altres articles d'interès

Tertulia sobre el asma con el Dr. Vicente Plaza

En el Día Mundial del Asma compartimos una tertulia entre el Dr. Vicente Plaza y dos pacientes que ayudarán a entender la importancia de esta enfermedad respiratoria.

webinar-1

Webinar “Infecciones respiratorias, hoy, para Atención Primaria”

Webinar Cátedra Inspira-UAB

webinar-catedra-inspira-1

Webinar “Infeccions respiratòries, avui, per Atenció Primària”

Webinar Càtedra Inspira-UAB