Webinar “Nous temps, nous reptes en EPOC i asma”

Els doctors Vicente Plaza (director de la Càtedra Inspira-UAB) i José Luis López Campos (coordinador de l’àrea d’EPOC de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) van ser els encarregats de moderar el webinar “Nous temps, nous reptes en EPOC i asma”, en el qual van intervenir com a ponents els doctors Jordi Giner (Hospital Sant Pau), Santiago Quirze (Hospital La Paz) i Borja García-Cosío (Hospital Son Espases).

El doctor Giner va abordar la qüestió dels inhaladors i els gasos propel·lents que poden generar efectes nocius sobre el medi ambient. L’especialista va apostar per l’ús de dispositius de pols seca (DPI) mentre continuen les recerques de nous propel·lents. En tot cas, va afirmar l’especialista, “encara que tots desitgem un món verd, cal tenir en compte les necessitats dels pacients”.

Respecte a les novetats en les recomanacions de la guia GEMA 5.1 pel tractament de l’Asma, el doctor Santiago Quirze va destacar com a principals ingredients de l’esmentada guia la possibilitat d’administrar un altre LAMA, el glicopirroni, la incorporació de la triple teràpia inhalada a la fase 4 de tractament i el nou algoritme diagnòstic-terapèutic de l’asma greu. El doctor García-Cosío va relatar les novetats en aquest cas de la guia GesEPOC 2021. El grau 2 de dispnea ja es considera de risc alt i entra directament a l’estadificació per fenotips, que segons resa la nova guia estan dividits en tres: no aguditzadors, aguditzadors no eosinofílics o aguditzadors eosinofílics. Respecte al seguiment dels pacients, la guia GesEPOC 2021 també aborda trets tractables que segons García-Cosío “s’hauran d’avaluar d’una forma personalitzada”. Finalment, el doctor pneumòleg actualment adscrit a l’hospital de Palma va assegurar que, segons la guia, “no hi ha cap evidència que existeixi algun tractament de la EPOC que suposi un factor de risc o un factor protector enfront del coronavirus. “Podria generar un pitjor pronòstic, per la qual cosa ha de recomanar-se a tots els pacients amb EPOC que es vacunin”, va concloure García-Cosío.

Altres articles d'interès

Tertulia sobre el asma con el Dr. Vicente Plaza

En el Día Mundial del Asma compartimos una tertulia entre el Dr. Vicente Plaza y dos pacientes que ayudarán a entender la importancia de esta enfermedad respiratoria.

webinar-1

Webinar “Infecciones respiratorias, hoy, para Atención Primaria”

Webinar Cátedra Inspira-UAB

webinar-catedra-inspira-1

Webinar “Infeccions respiratòries, avui, per Atenció Primària”

Webinar Càtedra Inspira-UAB