El director de la Càtedra Inspira-UAB, Vicente Plaza, va presentar i moderar el webinar “Infeccions respiratòries, avui, per Atenció Primària”, un seminari online on va comptar amb la participació dels doctors Luis Máiz i David de la Rosa, pneumòlegs dels hospitals Ramón y Cajal (Madrid) i Sant Pau (Barcelona), respectivament.
Va obrir la sessió el doctor De la Rosa que, en abordar el diagnòstic i tractament de la pneumònia adquirida a la comunitat, va reforçar la importància de disposar d’una radiografia de tòrax i de proposar un tractament antibiòtic precoç que duri almenys entre cinc i set dies. El també coordinador de l’Àrea de Tuberculosi, Infeccions i Bronquièctasis de la SEPAR es va referir a la vacunació antineumocòcica, mostrant les diferències entre les dues vacunes disponibles (VNP23 o polisacàrida i VNC13 o conjugada). Finalment, De la Rosa també va recomanar, abans de realitzar un tractament antibiòtic en les bronquièctasis, un cultiu d’esput per poder detectar la presència de P. aeruginosa.
En el torn de paraula del doctor Máiz, aquest va destacar que si es detecta a la purulenta de l’esput algun canvi això permet determinar si una agudització de EPOC ha de ser tractada amb antibiòtic. L’especialista també va esmentar altres criteris, com la PCR elevada, la necessitat de ventilació mecànica o la pneumònia. Máiz també va abordar la controvertida relació entre antibiòtics i Covid-19. “No donem antibiòtics als pacients amb coronavirus. Tenim molt més risc d’equivocar-nos si donem antibiòtics que si no els donem”, va asseverar rotundament l’expert, que va afegir que “si hi ha sospita clínica de sobreinfecció bacteriana en aquests pacients es pot associar antibiòtic, cosa que es viu més aviat com una excepcionalitat, ja que les coinfeccions en individus afectats de la COVID-19 són poc freqüents”. Finalment, el doctor es va referir també en la seva exposició a la fibrosi quística, remarcant el paper del sèrum hipertònic, la fisioteràpia respiratòria i els macròlits combinats amb els antibiòtics inhalats per fer front a la infecció bronquial.