La Dra Ana María Fortuna, pneumòloga de l’Hospital de Sant Pau, alerta sobre la importància del son en la salut

La Dra. Ana María Fortuna de la Unitat del Son de l’Hospital de Sant Pau, alerta de la importància de tenir una bona higiene de son per a la salut, així com de l’ús excessiu de pantalles en nens i de com les dones són les més propenses a patir trastorns del son.

Dormir entre 7 i 9 hores al dia
“Hauríem de donar-li la importància al somni que es mereix i dormir almenys entre 7 i 9 hores al dia. És molt important donar-nos el moment per anar-nos a dormir, és a dir, preparar-nos: amb un ambient propici, posar-nos música relaxant o fins i tot donar-nos una dutxa calenta. A més de no fer res que ens estrenyi i, per suposat, dues hores abans d’anar a dormir eliminar tots aquells excitants com begudes gasoses, cafè o te. És a dir, totes aquelles substàncies que puguin alterar-nos i augmentar la nostra activitat cerebral per poder anar a dormir de forma tranquil·la i relaxada”, explica la doctora Fortuna.

Si parlem dels més petits de la casa, ens trobem amb un problema que sembla anar en aument: l’ús de les pantalles, un tema preocupant que afecta els nens i nenes a l’hora de conciliar el son.

L’ús de pantalles en nens és excessiu i pot alterar el seu rendiment cognitiu i escolar
“Ens arriben a les unitats del son nens amb trastorns com dèficit de concentració, de memòria i TDH. Aquest tipus de trastorns, que són freqüents en nens entre els 5 i els 8 anys, estem veient que s’estan presentant fins i tot en edats inferiors. Quan fem un estudi del son i un estudi clínic a aquests nens i a les famílies veiem que l’ús de les pantalles, des de primera hora del matí fins a la nit, és excessiu. Avui dia, els nens estan aprenent aquesta immediatesa, tot ho volen ja i no estan acostumats a agafar un llibre, a pintar, a dibuixar… Aquest moment d’esbarjo i de relax que tenen esdevé el major moment d’activitat cerebral. Això incideix directament en la qualitat del son, en l’aparició de trastorns de son i, per tant, en una alteració del rendiment cognitiu i escolar”, explica la doctora.

Les dones dormen menys i pitjor

Si parlem de sexes, la Dra. Fortuna alerta que més del 50% dels pacients que dormen malament són dones per les seves característiques hormonals i biològiques, que afavoreixen que tinguin més trastorns de son i incideix en la qualitat de vida. A més, l’equitat de son impacta en la dona perquè presenta una sèrie d’obligacions laborals i familiars que, avui dia, encara són diferents dels homes. El resultat és que dormen menys i de menor qualitat. “Ens trobem amb dones majorment peri-menopàusiques amb símptomes molt inespecífics com cansament, fatiga, insomni i, tot això, de vegades deriva en depressió, ansietat, etc.” conclou la doctora.

Altres articles d'interès

“El pneumòleg ha de liderar un equip multidisciplinari en pro del pacient respiratori crònic”: Dr. David de la Rosa Carrillo, nou president electe de la SEPAR

Seguint els passos del seu pare, David de la Rosa Carrillo (52 anys) va estudiar medicina a Tenerife i es va decidir per la ciutat de Barcelona, concretament l'Hospital Vall d'Hebron, per realitzar la seva especialitat. Poc pensava que no tornaria a l'illa canària i desenvoluparia tota la seva carrera a la ciutat comtal passant per diferents hospitals de referència i liderant associacions relacionades amb la pneumologia.

El Dr. David de la Rosa Carrillo, nou president electe de la SEPAR

El Dr. David de la Rosa Carrillo, pneumòleg a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ​​ha estat elegit president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

El Dr. David de la Rosa Carrillo, nuevo presidente electo de la SEPAR

El Dr. David de la Rosa Carrillo, neumólogo en el Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ha sido elegido presidente de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica.