Seguint els passos del seu pare, David de la Rosa Carrillo (52 anys) va estudiar medicina a Tenerife i es va decidir per la ciutat de Barcelona, concretament l’Hospital Vall d’Hebron, per realitzar la seva especialitat. Poc pensava que no tornaria a l’illa canària i desenvoluparia tota la seva carrera a la ciutat comtal passant per diferents hospitals de referència i liderant associacions relacionades amb la pneumologia. Un treball que li ha valgut per ser elegit president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Una societat científica que engloba tots aquells professionals que treballen amb malalties respiratòries, des de metges, fisioterapeutes, infermeres, etc.
Amb gairebé 6.000 socis i més de 50 anys a les seves esquenes, la SEPAR ha aconseguit que “la pneumologia, que era una especialitat secundària, hagi anat guanyant en importància amb el temps. La feina feta al llarg dels anys, juntament amb la pandèmia i els efectes nocius del canvi climàtic, han fet que aquesta especialitat hagi adquirit un pes molt important dins de la medicina”, explica el Dr. De la Rosa.
Actualment el Dr. De la Rosa treballa a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Anteriorment, va recalar a la Clínica Plató, una estada que li va reportar enormes ensenyaments. “Estar en un hospital més petit em va ensenyar a treballar amb les diferents àrees de la medicina. He estat a les trinxeres i he après que el tractament multidisciplinari del pacient és la clau, sobretot en aquells malalts amb malalties cròniques o greus”.
Després de liderar diversos projectes d’investigació, exercir de coordinador de l’àrea TIR de SEPAR i viure la pandèmia en un hospital com Sant Pau “em va convertí sense adonar-me’n en un referent en infeccions respiratòries. El meu lema és que en molts casos el pneumòleg no pot estar sol. Necessita que fisioterapeutes, infermeres, o altres especialistes com metges de família o cardiòlegs treballin i cooperin en pro del pacient respiratori crònic”, afirma el Dr. De la Rosa.
“La coordinació de l’Àrea TIR en plena pandèmia em va marcar profundament i em va reafirmar en la convicció que SEPAR és una societat rellevant i de referència, tant per als seus socis com per a la resta de societats científiques. Com a president vull ressaltar la transcendència de les malalties respiratòries i de la nostra activitat davant la societat i les administracions, promoure la col·laboració transversal i multidisciplinària, afrontar els futurs reptes sociosanitaris, fomentar la recerca en noves tecnologies, i implicar més socis, sobretot joves, en les activitats de SEPAR”, conclou el Dr. De la Rosa.