El Dr. Alfons Torrego, nou director mèdic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

El Dr. Alfons Torrego ja exerceix com a nou director mèdic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i ocupa el càrrec des d’aquest mes de gener. El nomenament es va fer el passat 29 de novembre a la reunió que va fer el Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital.

Torrego substitueix el Dr. Xavier Borràs qui ha ocupat el càrrec els últims 4 anys i n’ha dedicat més de 40 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Xavier Borràs és metge especialista en Cardiologia. Va iniciar la seva tasca assistencial a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau l’any 1981. Doctor en Medicina el 1991 i professor associat de la Facultat de Medicina des de 1986. Com a estudis addicionals és diplomat en Bioenginyeria i en Direcció de Sistemes d’Informació per la UPC, i ha fet els màsters de Metodologia de Ciències de la Salut i de Direcció d’Institucions Sanitàries per la Universitat Autònoma de Barcelona. Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona en 2019.

En l’àmbit cardiològic la seva tasca assistencial es va desenvolupar a les àrees d’hemodinàmica i d’ecocardiografia-Doppler sent pioner en l’estudi no invasiu de les valvulopaties i posteriorment en la introducció de l’ecocardiografia transesofàgica a Espanya. L’any 2000 va iniciar tasques de gestió, inicialment en el camp de la informàtica mèdica i les aplicacions clíniques de les noves tecnologies en el camp sanitari.

Ha estat referent en la implantació de la prescripció electrònica i membre del Comitè Funcional de la Història Clínica Compartida de Catalunya. Com a coordinador de l’Atenció al Pacient Ambulatori ha estat responsable de la integració de processos entre assistència primària i l’Hospital.

El nou director mèdic

Torrego és metge especialista en Pneumologia. Premi final de Residència l’any 2000. Ha treballat a l’Hospital Clínic de Barcelona, en el Royal Brompton Hospital de Londres, i des de gener de 2006 és mèdic de plantilla del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, darrerament com a cap clínic de la Unitat de Broncoscòpies i Procediments Pleurals.

Ha estat tutor de residents del 2009 al 2019, i ha participat en diverses comissions hospitalàries, destacant la Presidència del Comitè de Noves Tecnologies Diagnòstiques i Terapèutiques. A més, ha estat president electe del Consell Directiu del Cos Facultatiu de Sant Pau, de 2014 a 2016.

En l’àmbit pneumològic la seva tasca assistencial s’ha desenvolupat en les àrees de la pneumologia intervencionista, l’asma greu i el càncer de pulmó, i ha estat pioner en la introducció de tècniques broncoscòpiques com la criobiòpsia pulmonar, la termoplàstia bronquial o la navegació electromagnètica bronquial. Va ser premi a Pneumòleg Jove de l’Any per la Societat Espanyola de Pneumologia (SEPAR). Ha estat coordinador del Grup de Treball de Broncoscòpies de la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), així com president del Comitè Científic de la SEPAR i actualment és el coordinador de l’Àrea de Tècniques i Trasplantament d’aquesta societat.

En els àmbits docent i investigador, és professor associat de la UAB i ha participat com a coordinador o professor en diversos cursos i màsters. Ha participat i liderat diversos projectes i publicacions en l’àmbit de la Pneumologia.

Altres articles d'interès

La Dra Ana María Fortuna, pneumòloga de l’Hospital de Sant Pau, alerta sobre la importància del son en la salut

La Dra. Ana María Fortuna de la Unidad del Sueño del Hospital de Sant Pau alerta de la importancia de tener una buena higiene de sueño para la salud, así como del uso excesivo de pantallas en niños y de cómo las mujeres son las más propensas a sufrir trastornos de sueño.

“El pneumòleg ha de liderar un equip multidisciplinari en pro del pacient respiratori crònic”: Dr. David de la Rosa Carrillo, nou president electe de la SEPAR

Seguint els passos del seu pare, David de la Rosa Carrillo (52 anys) va estudiar medicina a Tenerife i es va decidir per la ciutat de Barcelona, concretament l'Hospital Vall d'Hebron, per realitzar la seva especialitat. Poc pensava que no tornaria a l'illa canària i desenvoluparia tota la seva carrera a la ciutat comtal passant per diferents hospitals de referència i liderant associacions relacionades amb la pneumologia.

El Dr. David de la Rosa Carrillo, nou president electe de la SEPAR

El Dr. David de la Rosa Carrillo, pneumòleg a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ​​ha estat elegit president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.