El desafiament hivernal: Com enfrontar-se a les malalties respiratòries

El invierno conlleva un aumento significativo en la incidencia de las enfermedades pulmonares.

L’hivern porta amb si un augment significatiu en la incidència de malalties pulmonars. La combinació de temperatures fredes, aire sec i la circulació de virus respiratoris crea un entorn propici per a microorganismes com els virus ( el SARS-COV2, la Grip o el Virus Respiratori Sinictial) i els bacteris (com el Pneumococ o el Haemophilus influenzae) que condicionen un augment d’infeccions respiratòries. En aquells malalts de risc (amb patologia pulmonar prèvia com EPOC, Asma o fibrosi) una infecció pot comportar un ingrés hospitalari.

Durant els mesos més freds, l’aparell respiratori s’enfronta a diversos desafiaments. La inhalació d’aire fred pot irritar les vies respiratòries, provocant constricció bronquial en individus susceptibles. A més, la disminució de la humitat en l’ambient pot ressecar les mucoses pulmonars, debilitant les defenses naturals del sistema respiratori contra patògens.

Com a pneumòlegs, és crucial destacar les precaucions i senyals d’alerta per abordar aquests desafiaments hivernals i protegir la salut pulmonar.

  1. Vacunació: La vacunació anual contra la grip és una de les eines per prevenir infeccions respiratòries virals. També es recomana la vacuna contra el pneumococ en grups de risc, com gent gran, nadons i aquells amb malalties cròniques.
  2. Hidratació: Mantenir una hidratació adequada ajuda a mantenir la mucosa pulmonar en condicions òptimes i facilita l’ eliminació de moc.
  3. Evitar ambients contaminats: L’exposició al fum de tabac i altres contaminants atmosfèrics pot agreujar les malalties pulmonars. Evitar aquests ambients és fonamental.

Els símptomes que pot presentar un pacient són fonamentalment:

  1. Tos Persistent: La tos contínua pot indicar la presència d’una infecció respiratòria o una exacerbació d’una malaltia pulmonar preexistent.
  2. Dificultat per respirar: L’augment en la dificultat per respirar, especialment en realitzar activitats quotidianes, pot ser un signe d’empitjorament de malalties pulmonars cròniques.
  3. Febre i malestar general: Aquests símptomes poden suggerir infeccions respiratòries, com la grip, que s’han d’abordar amb promptitud.

Aquests símptomes poden revestir gravetat en determinats casos, per això, hem d’estar molt alerta davant aquests senyals:

  1. Cianosi: La coloració blavosa als llavis o ungles indica una disminució significativa en l’oxigenació i requereix atenció mèdica immediata.
  2. Confusió Mental: Canvis en l’estat mental poden deure’s a la falta d’oxigen i han de ser avaluats urgentment.
  3. Agreujament Sobtat dels símptomes: la dificultat severa per respirar, és una emergència mèdica i requereix atenció immediata.

En definitiva, l’hivern ens insta a redoblar els nostres esforços per protegir la salut pulmonar. A través d’estratègies preventives i la prompta atenció als signes d’alerta, podem desafiar amb èxit les inclemències estacionals on la col·laboració activa entre pacients i professionals de la salut és clau.

Altres articles d'interès

Càtedra INSPIRA-UAB i el Dia Mundial de l'Asma

Sant Pau commemora el Dia Mundial de l’Asma

El Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Càtedra INSPIRA-UAB han commemorat el Dia Mundial de l'Asma, en una jornada pensada per les persones afectades per aquesta malaltia

Dia Mundial de l'Asma

Dia Mundial de l’Asma a Sant Pau

El dimarts 3 de maig de 2022 es celebrarà a l’Hospital de Sant Pau l'efemèride de la OMS del Dia Mundial de l’Asma. Per aquest motiu, organitzat per membres de la Unitat d’Asma i Al·lèrgia del Servei de Pneumologia de l’Hospital, es col·locarà al matí (8:00-13:00) un estand a la planta 0 (vestíbul de Sant Quintí) del centre, adreçat al públic en general, on es faran les següents activitats.

II Jornada Teòrico-pràctica criobiopsia pulmonar en EPID

Divendres 8 d'abril de 2022